Melike Demir SİVRİ

Hicret Yolunda Bir Durak: Ümmü Ma'bed'in Çadırı

Ümmü Ma`bed ve ailesinin İslamla şereflenmesine vesile olan koyunun bereketi Peygamber’in hayatıyla sınırlı kalmamıştır. Ailenin uzun yıllar bu koyunun sütünden yararlandığına dair rivayetler vardır.

Ramazan Sözlüğü

“Ey iman edenler! Sizden öncekilere olduğu gibi, size de oruç tutma yü­kümlülüğü getirilmiştir; bu sayede kendinizi koruyacaksınız.”

Tilâvet Secdesi

Kur’ân’da secde âyetinin okunması veya dinlenmesi halinde yapılması gereken secdeye tilavet secdesi denilir. Tilâvet secdesinin delili Kur’ân ve sünnet ile sabittir. Kur’ân-ı Kerim’de “Böyleyken onlara ne oluyor da iman etmiyorlar? Onlara Kur’ân okunduğu zaman secde etmiyorlar!”[1] âyeti tilâvet secdesine işaret etmektedir. [2]

Rasûl'ün Gölgesinde Yetişenler: ASHAB-I SUFFE

Kendilerini Allah yoluna adayan, ilahi vahiyde övgüyle anılan, Allah Rasûlü’nün sevgi ve muhabbetini kazanan, fakirliği ve kimsesizliği hayra çeviren bu değerli sahâbîlerin hayatları, bugün ihtişamlı camilerde, son teknoloji ile donatılmış eğitim kurumlarında, her geçen gün daha konforlu hale gelen yurtlarda yetişen günümüz gençliği içintefekkür vesilesidir.

Akabe Biati'nde İki Kadın

Medineliler O’nu görmek, O’na tabi olduklarını söylemek ve O’nu kendi memleketlerine davet etmek için Mekke yollarına düştüler. İşte bu Peygamber sevdasıyla yola çıkan 75 kişinin içerisinde iki cesur kadında da bulunuyordu: Esma binti Amr ve Nesîbe binti Kâ`b.

Vahyi Anlama Çabası

Yüce Allah evrendeki her şeyi sebep ve hikmetlere mebni olarak yaratmıştır. Canlı-cansız, akıllı-akılsız bütün mahlûkat yaradılış gayesine uygun hareket ettiği takdirde yeryüzünde Yaratıcı’nınrızasına uygun ilahi bir düzen tanzim edilmiş olacaktır.

Muvafakât-ı Ömer

Vahyin beşeri düşünceye uygun olarak gelmesi, tefsir ilminde ‘muvafakat’ olarak adlandırılmış; bu terim ileri görüş ve anlayışı ile meşhur olan Hz. Ömer ile özdeşleştirilmiştir.
Subscribe to RSS - Melike Demir SİVRİ